Vad har livet för värde?

CHSVENSTEDTNEWS 2023.10.08

  Vilket värde har livet för Gammal?

Jag läser årets, nej – årens, viktigaste bok, Carl-Göran Ekerwalds ”Fördelen med att bli gammal”. I den talar författaren, under pseudonymen Gammal, i korta betraktelser över just det ämnet. Eftersom Gammal i skrivande stund är 99 år vet han vad han talar om. I min läsande stund 2023 ska han fylla 100. Obruten som en gammal ek i en glesnande skog där alltför många jämnåriga redan fallit. Jag ringer ut till Lagga och undrar om jag kan få låna en betraktelse till veckans brev? Titel som ovan.

-Ja, jag är hedrad!

Här är den.

”Gammal har tagit för vana att då och då, natt eller dag, stanna upp i sitt

medvetande och fråga sig: ’Hur värderar du detta ögonblick av ditt liv?’

Och vad är svaret: ’Underbart lycklig!’

Alltid detsamma.

Hur kunde det vara annorlunda? Den inom Gammal som svarar lever ju!

Annars fanns det inget svar.

Detta faktum att svaret ännu är vid liv – skulle inte det vara underbart lyckligt?

Det handlar om ett givet ögonblick. Ingen sammanfattning. Ingen summering. Endast för denna givna sekund eller minisekund. Allt är perfekt och kunde inte bli bättre.

Gammal har fått förmågan att betrakta ögonblicket som ett isoleerat fenomen, fritt från all historia, fritt från beroende av människor. Han kan värdera ögonblicket rent. Utan vokabulär. Behövs ingas ord.

Det som gör det möjligt är att Gammal känner sig vara framme. Det finns ingen framtid, ingen plats för planer, önskningar, ånger, avund. Ingen plats för något hopp. Vad har Gammal att hoppas på? Att Gammal vid kremeringen inte är skendöd.

Gammal har hört berättas, att en gång vaknade kroppen och fann att på natten så hade tungan och munnen dött. Kroppens övriga ledamöter frågade sig: ’Vem kan nu ta hand om begravningen?’

Svaret kom: ’Om munnen inte kan, låt anus sköta det!’…”

                                                                                                                      (Foto SVT)

2 thoughts on “Vad har livet för värde?

Leave a comment